NOTICIAS
¿Què és la histerectomía laparoscópica?

Publicat el dia 07/02/2017

¿Què és la histerectomía laparoscópica?

Què és la histerectomía i com és preferible realitzar-la?

La histerectomía un procediment quirúrgic que consisteix a extirpar l'úter (o també anomenat matriu), per tant, suposa la impossibilitat d'embaràs. Quan la laparoscòpia s'utilitza com a via d'abordatge, és quan parlem de la histerectomía laparoscòpica.

Quan es realitza la histerectomía laparoscòpica?

Les principals indicacions per patologia benigna de la histerectomía laparoscòpica poden ser els següents:

  • Úter miomatosi simptomàtic: es tracta d'una afectació de l'úter per miomas, que són tumors benignes formats per les cèl·lules del miometri.
  • Sagnats menstruals abundants (o hemorràgies uterines disfuncionals) que no responen a un tractament mèdic habitual.
  • Adenomiosis: aquesta patologia ocorre quan el teixit que recobreix la part interior de l'úter penetra la capa muscular del mateix i produeix dolor menstrual, com a símptoma principal.

Quins són els beneficis de l'extirpació de l'úter?

Els beneficis principals d'aquest tipus d'intervenció són una menor necessitat de analgèsics, una menor morbiditat operatòria, menor període de convalescència i un millor resultat estètic.

Com es realitza l'operació d'extirpació de l'úter per via laparoscòpica?

Hi ha dos tipus de histerectomía laparoscòpica, segons si es conserva el cérvix de l'úter o no. Es tractarà d'una histerectomía laparoscòpica total, en cas de no conservar el cérvix. En canvi, en cas que es decideixi conservar, es tractarà d'una histerectomía laparoscòpica subtotal. La indicació d'un tipus o un altre depèn del tipus de patologia a tractar i de les característiques de la pacient.

  • Histerectomía subtotal laparoscòpica: en aquest cas, tal com avancem anteriorment, s'extirpa el cos uterí, però es conserva el cérvix. Es tracta de la porció més inferior de l'úter, que apunta al fons de la vagina. Per a la seva extracció fora de l'abdomen, s'utilitza un instrument quirúrgic anomenat morcelador histeroscópico, atès que en cirurgia laparoscòpica es realitzen petites incisions que no superen els 12 mm. Aquest instrument permet fragmentar i extreure els fragments del cos uterí una vegada s'ha extirpat.
  • Histerectomía total laparoscòpica: en aquest altre cas, extirpem tot l'úter, cosa que permet extreure-ho íntegrament a través de la vagina havent de tancar la vagina mitjançant abordatge laparoscòpic, a posteriori.

Hi ha una altra varietat de histerectomía (que combina la via vaginal i la via laparoscòpica) cridada histerectomía vaginal assistida per laparoscòpia, en la qual, es realitza una primera part de la histerectomía mitjançant abordatge laparoscòpic i una segona part mitjançant cirurgia vaginal. Suposa també l'extirpació completa de la matriu (úter) i la seva extracció és també a través de la vagina. El tancament d'aquest (la vagina, en aquest cas) es realitza per via vaginal.

Habitualment el histerectomía laparoscòpica, a causa dels avantatges propis de l'abordatge laparoscòpic, és un procediment quirúrgic amb estada hospitalària curta (d'unes 48 h. aproximadament) i una recuperació postoperatòria ràpida.

Quins riscos té la extirpació de l'úter?

Per norma general, l'extirpació de la matriu és una intervenció que no suposa complicacions, més enllà de les pròpies de qualsevol cirurgia abdominal, encara que lògicament hi ha circumstàncies, com per exemple, un úter anormalment gran o cirurgies prèvies, entre altres raons, que poden complicar la intervenció. Una vegada realitzada l'operació, és normal que hi hagi petits sagnats i dolors. Els dolors es poden alleujar amb analgèsics que el doctor vegi convenient.

Les complicacions en aquest tipus d'operacions depenen en gran part de l'estat de salut de la dona operada, i d'altra banda, de la tècnica quirúrgica aplicada pel cirurgià.

En la clínica per a la dona, Dr. J. Salines comptem amb experimentats laparoscopistas amb més de 20 anys de bagatge i formadors d'aquesta tècnica a residents i especialistes mitjançant cursos específics de cirurgia d'alta complexitat que dirigeix el Dr. Pedro J González al Centre de Recerca Biomèdica d'Aragó (CIBA) i en el qual el Dr. J. Salines ha participat com a docent.

Fa uns anys, la grandària de l'úter era una contraindicació per a la cirurgia laparoscòpica, avui dia té a veure més amb l'experiència del cirurgià.